Η Νέα Εποχή των Νέων Μέσων

3:08 π.μ. / Αναρτήθηκε από aspro provato /


Μετά την εξέγερση, η κοινωνιολογία
Ένας φίλος μου έλεγε ότι μετά την εξέγερση έρχεται η κοινωνιολογία και η ανάλυση. Και αυτό είναι που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Το περιμέναμε εξάλλου. Όπως επίσης περιμέναμε τα Μέσα να κάνουν τη δική τους ανάλυση. Να βρουν δηλαδή τον τρόπο και να μετατρέψουν αυτό που όλοι ζήσαμε σε κάτι πιο εύκολο, πιο χειραγωγήσιμο. Και αφού σκέφτηκαν λιγάκι τη βρήκαν τη λύση. "Θα πούμε ότι όλα αυτά ήταν η οργή των νέων, των 16άρηδων, αυτών που στο κάτω κάτω δικαιούνται να διαμαρτύρονται λόγω της φύσης της ηλικίας τους. Θα δείξουμε πλάνα από την καθιστική διαμαρτυρία που παίζουν στην κιθάρα 'Να μ'αγαπάς' στους μπάτσους, θα βάλουμε και κανά Σαββόπουλο αν χρειαστεί και θα γίνει το θέμα γλυκούλι και ανάλαφρο". Και έτσι έγινε. Γλυκούλι και ανάλαφρο. 

Internet, Blogs και κινητά
Παράδειγμα 1
Αν πατήσετε εδώ θα δείτε ένα ενδιαφέρον χρονικό της αφετηρίας των γεγονότων. Αυτό που συνέβη είναι δείγμα της επίδρασης που έχουν οι νέες τεχνολογίες. Τα αντανακλαστικά είναι πλέον τόσο άμεσα, όσο άμεσο είναι ένα κλικ του ποντικιού ή το πάτημα ενός κουμπιού του κινητού. 
Παράδειγμα 2
Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η στάση της αστυνομίας στο θέμα της δολοφονίας του Αλέξη αν δεν υπήρχε αυτό το βίντεο
Παράδειγμα 3
Ο φωτογράφος του Ελεύθερου Τύπου Κώστας Τσιρώνης και η περίφημη πλέον φωτογραφία με τους αστυνομικούς να σημαδεύουν διαδηλωτές. Η φωτογραφία λογοκρίθηκε, ο φωτογράφος όμως διοχέτευσε με μεγάλη φαντάζομαι άνεση τη φωτογραφία-ντοκουμέντο. Ο Κώστας Τσιρώνης απολύθηκε, αλλά η φωτογραφία έγινε πρώτο θέμα παντού. 
Παράδειγμα 4
Τα χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν από το περασμένο Σάββατο στο internet με δημιουργούς εσένα, εμένα, τον καθέ ιδιοκτήτη κινητού τηλεφώνου με κάμερα (σχεδόν όλους μας δηλαδή).

Η νέα εποχή των νέων μέσων
Ένα βίντεο που έχει ανέβει στο youtube ή μία φωτογραφία που έχει αναρτηθεί σε πολλαπλά blogs είναι μέρη μιας είδησης που κανείς πλέον δεν μπορεί να αγνοήσει. Το αποτέλεσμα είναι τα κανάλια θέλοντας και μη να πρέπει να τα προβάλλουν. Έτσι δημιουργείται μία κατάσταση όπου αυτό που ακουγόταν ουτοπικό όταν πρωτολειτουργούσαν site όπως το indymedia, ότι δηλαδή ο πολίτης φτιάχνει την είδηση να είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και αν κάποιος αναλογιστεί πόσα λιγότερα μπορεί να είχαν προβληθεί τις τελευταίες μέρες από τα κανάλια αν δεν υπήρχαν τα νέα μέσα, τότε θα καταλάβει ότι η πληροφόρηση και η ενημέρωση έχουν μπει για τα καλά σε μια νέα εποχή, την εποχή των νέων μέσων.

Ουτοπία
Όσο ουτοπικό ακουγόταν το 1999 στο μακρινό Seattle ότι οι πολίτες θα φτιάχνουν την είδηση, τόσο ουτοπική είναι η σκέψη ότι θα φτιάξουμε ένα παραμύθι με 16άρηδες, οργή και εφηβεία και θα ζήσουμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.

Ετικέτες , , , , , , , ,

2 σχόλια:

Comment by ikor on 15 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:42 π.μ.

Έτσι είναι! Με τα blogs και τα forums στο internet, με τα κινητά και τις ψηφιακές μηχανές, ΟΛΟΙ μπορούμε να καταγράφουμε και να διαδίδουμε γεγονότα!

Επιπλέον, το internet έχει ενεργητικούς δέκτες ενός μηνύματος, όχι παθητικούς. Ο κόσμος σε αναζητάει και σε βρίσκει. Δεν κάθεται στον καναπέ και τον βρίσκεις εσύ! Μεγάλη διαφορά.

Κι αυτό δύσκολα θα γίνει ολιγοπωλιακό, όπως έχει γίνει η TV. Γιατί έστω κι ένας να βρίσκεται πάντα να δείχνει αλήθειες, θα ακολουθούν όλοι!

Καλημέρα και καλή βδομάδα aspro provato.

Comment by aspro provato on 15 Δεκεμβρίου 2008 στις 2:51 μ.μ.

Το internet εξάλλου είναι κατά βάση δημοκρατικό, ανεξάρτητο και χαωτικό. Δημιουργήθηκε κατά το ήμισυ από την πανεπιστημιακή κοινότητα και κατά το άλλο ήμισυ από το στρατό για λόγους επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Οι μεγάλες εταιρείες όταν είδαν οικονομικό συμφέρον μπήκαν αλλά ήταν πλέον αργά για αυτούς να το ελέγξουν. Απλώς έγιναν ένα κομμάτι του παζλ, όχι όλο το παζλ. Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις. Σε ένα τόσο ελεύθερα και άναρχα δομημένο σύστημα δεν θα μπορούσαν να βάλουν όρους και κανόνες αντίστοιχους με αυτούς που υπάρχουν στον έξω κόσμο. Το παράδειγμα της ελεύθερης διακίνησης μουσικής και η αποτυχημένη απόπειρα ελέγχου της κατάστασης αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Stay tuned and keep on hoping!

Δημοσίευση σχολίου